Semifredo – desert zbog kojeg ću ponovo u Brela
Inače nemam nekih posebnih problema sa linijom i nisam od onih koji paze na svaki zalogaj, često preskačem desert. Tačnije rečeno rijetko jedem deserte, a ako mi treba nešto slatko onda je moj češći izbor neko voće. Međutim, danima sam gledala zbunjeno u jelovniku desert pod imenom “Semifredo”. Iskreno nisam imala pojma o čemu se radi.Konobar mi reče da je to teško opisati ali da je jako ukusno i osvježavajuće. Jedne večeri sam baš imala potrebu da pojedem nešto slatko pa naručih Semifredo. I zaista ne znam da sam nešto tako ukusno jela. Nije to klasični kolač, a toliko je ukusan da je prava sreća što inače ne pravim kući kolače jer bih se sigurno udebljala jedući ga.
Ne možeš se zaustaviti kad probaš.
Konobar mi reče da Semifredo prave na sljedeći način: “Osnova je tečni šlag, svježa jaja, bademi i lješnjaci uprženi na karamelu od šećera. Kod pripreme prvo izmiksamo šlag, odvojeno bjelanjak, odvojeno žumanjak. Bademe i lješnjake koje smo prethodno ispržili na karameli od šećera ohladimo i istučemo na manje komadiće. U izmiksani šlag dodajemo tučeni bjelanjak, tučeni žumanjak, lješnjake, bademe i vanilin šećer. Sve to sjedinimo u masu i izlijemo u kalupe te
stavljamo u hladnjak na -18°C”.
Mislim da ću teško odoliti da ovo ne pokušam i sama napraviti kod kuće.
J.T.
Komentari
Trenutno nema komentara.
Ostavite komentar