Kako sam se upoznala sa konobom Galinac?
Kad mi je muž početkom ljeta predložio da idemo na odmor u Brela bila sam iznenađena izborom. Nisam nešto posebno probirljiva po pitanju odmora i jedini uslov mi je da se na odmoru odmorim, ali Brela?
Ne znam ništa o njima, a nijedna prijateljica nije ranije bila tamo pa ne mogu da se oslonim ni na njihova iskustva.“Pa zar nije vrijeme da jednom i ti budeš ta koja će njima prva prenijeti iskustva iz nekog mjesta?”, upita me on i tako i odlučih. “Idemo u Brela, pa kako nam bude!”
“Treba nam samo sunce, more i dobra hrana”, podsjeti me moja jača polovina na suštinu onog što nas dvoje zovemo odmorom od kako smo prerasli cjelovečernje tulume.
Da toga u Brelima ima u izobilju uvjerili smo se čim smo došli. Lijepo mjesto, čisto more i ne velika gužva, baš po našem ukusu. Dva dana smo uživali, samo nikako nismo mogli nađemo neko mjesto sa dobrom hranom.
“A jeste bili u konobi Galinac?”, upita nas jedan bračni par kojeg smo upoznali dan ranije na plaži. “Tamo bi vam se sigurno svidjela i hrana i ambijent”.
Nismo bili do tada, pa su nam objasnili kako da nađemo konobu.
Ispostavilo se da se konoba nalazi u starom naselju kamenih kuća koje izgleda kao u nekoj bajci. Podignuta na uzvišenje, na mjestu sa kojeg se pruža najljepši pogled na Jadran i Brač. Nisam mogla odvojiti oči od te ljepote. Valjda zbog položaja u konobi je temperatura znatno niža nego u ostalim. A hrana? Savršenstvo za sva čula, toliko da me bilo strah stati na vagu nakon povratka sa ljetovanja.
Uspjela sam od vlasnika dobiti i nekoliko recepata, podijeliću ih sa vama uskoro. Možda već u sljedećem tekstu o mojim posjetama konobi “Galinac”.
J.T.
Komentari
Trenutno nema komentara.
Ostavite komentar